Izbornik Zatvoriti

Dijagnostika i tehnologija

IOL master – uređaj koji mjeri jakost sočiva koja će biti ugrađena u oko prilikom operacije. Uzimajući u obzir dužinu oka, keratometrijske vrijednosti, dubinu prednje soe te niz formula izračunava jakost sočiva koja će biti  ugrađena. Pacijent sjedne za uređaj, nasloni glavu i uređaj automatski snima sve potrebne podatke. Pregled je bezbolan, traje pola minuta, a nalaz se dobija odmah ispisan na pisaču.

UZV + A scan – pretraga kojom se dobija uvid u unutrašnjost oka i dužinu oka. Pacijent udobno sjedi na stolu a lijekar ultrazvučnom sondom nježno prelazi po donjem i gornjem kapku i snima fotografije. Kod A scana potrebno je sondu prisloniti na rožnjaču prethodno anesteziranog oka. Pregled je bezbolan, nije štetan i traje nekoliko minuta.

Kornealna topografija – pregled koja daje uvid u zakrivljenost prednje površine rožnjače i određuje vrijednost rožnjačinog astgmatizma. Pacijent sjedne za uređaj, nasloni glavu i uređaj automatski snima sve potrebne podatke. Pregled je bezbolan, traje nekoliko sekundi, a nalaz se dobija odmah ispisan na pisaču.

Endotelni mikroskop – pregled koji računa broj endotelnih ćelija u rožnjači. Pacijent sjedne za uređaj, nasloni glavu i uređaj automatski snima sve potrebne podatke. Pregled je bezbolan, traje nekoliko sekundi, a nalaz se dobija odmah ispisan na pisaču.