Izbornik Zatvoriti

Dijagnostika i tehnologija

IOL master – uređaj koji mjeri jačinu sočiva koja će biti ugrađena u oko prilikom operacije mrene. Uzimajući u obzir dužinu oka, keratometrijske vrijednosti, dubinu prednje sobe te niz formula izračunava jačinu sočiva koja će biti ugrađena. Kako se izvodi – Pacijent sjedne za uređaj, nasloni glavu i uređaj automatski snima sve potrebne podatke. Pregled je bezbolan, traje pola minuta, a nalaz se dobija odmah ispisan na pisaču.

UZV + A scan – pregled kojim se dobija uvid u unutrašnjost oka i dužinu oka.

Kako se izvodi – Pacijent udobno sjedi na stolu a lijekar ultrazvučnom sondom nježno prelazi po donjem i gornjem kapku i snima fotografije. Kod A scana potrebno je sondu prosloniti na rožnjaču prethodno anesteziranog oka. Pregled je bezbolan, nije štetan i traje nekoliko minuta.

Kornealna topografija – pregled koji daje uvid u zakrivljenost prednje površine rožnjače i određuje vrijednost rožnjačinog astgmatizma.

Kako se izvodi – Pacijent sjedne za uređaj, nasloni glavu i uređaj automatski snima sve potrebne podatke. Pregled je bezbolna, traje nekoliko sekundi, a nalaz se dobija odmah ispisan na pisaču.

Endotelni mikroskop – pregled koji računa broj endotelnih ćelija u rožnjači.

Kako se izvodi – Pacijent sjedne za uređaj, nasloni glavu i uređaj automatski snima sve potrebne podatke. Pregled je bezbolan, traje nekoliko sekundi, a nalaz se dobija odmah ispisan na pisaču.

OCT žute pjege/makule i vidnog živca – snima strukturu žute pjege/makule i vidnog živca i otkriva moguće poremećaje tih struktura, inače nevidljivih kod pregleda s lupom.

Kako se izvodi? Pacijent sjedne za uređaj, prisloni glavu i uređaj automatski snima sve potrebne podatke. Pregled je bezbolan, traje nekoliko sekundi, a nalaz se dobija odmah ispisan na pisaču.