Izbornik Zatvoriti

Pregled očne mrene

Na pregledu očne mrene se određuje vidna oštrina, mjeri očni pritisak, biomikroskopski se pogleda oko te se nakon toga šire zjenice kako bi se dobio detaljan uvid u stanje sočiva/mrene, vidnog živca, žute pjege i cjelokupne mrežnjače.

Od pregleda se najprije radi proračun jačine intraokularnog sočiva koje se ugrađuje u oko uređajem koji se zove IOL Master radi određivanja jačine sočiva. To je najprecizniji  uređaj koji postoji, a izuzetno je bitan jer preciznim određivanjem jačine sočiva možemo pacijenta riješiti potrebe za nošenjem naočara u nekim situacijama, zavisno o vrsti sočiva za koju se odlučio. U slučajevima gustih mrena radi se i ultrazvučni A scan koji takođe tačno izračunava jačinu sočiva.

Zatim se snima topografija rožnjače kako bi se tačno odredio astigmatizam i otkrile moguće nepravilnosti rožnjače što je pogotovo važno kod ugradnje multifokalnih i toričnih sočiva. Dijagnostika žute pjege/makule i vidnog živca (OCT žute pjege/makule i vidnog živca) izuzetno je bitna kako bi se prije operacije dijagnostifikovale njihove eventualne bolesti. To je bitno pri ugradnji multifokalnih sočiva, ali je važno i zbog davanja nekih lijekova za bolesti očne pozadine prije i tokom operacije mrene. Ultrazvuk očne jabučice može otkriti neke bolesti koje se ne vide kod izrazito gustih mrena kad očna pozadine nije dostupna analizi kroz proširenu zjenicu. Tako se mogu detektirati odljepljenja mrežnjače, krvarenja u oku, tumori oka i sl. Mjerenje endotelnih ćelija rožnjače prije operacije izuzetno je važno kako bi se kod pacijenata koji ima smanjen broj tih ćelija tokom operacije dodatno zaštitila rožnjača s tzv. viskoelastikom, gustom tečnošću koja štiti rožnjaču tokom operacije. Naime, endotelne ćelije ispumpavaju vodu iz rožnjaće nakon operacije i omogućavaju oporavak i razbistravanje rožnjače nakon operacije. Ukoliko pacijent ima manji broj tih ćelija postoji opasnost od produženog oporavka zamućenja rožnjače, pa čak i trajnog oštećenja rožnjače i vida.

Pregled završavamo razgovorom s pacijentom kako bi dobio sve potrebne informacije i uz pomoć lijekara odlučio o vrsti sočiva koja će se ugraditi u oko.

Prije operacije pacijent  treba obaviti kompletnu krvnu sliku (KKS), mjerenje nivoa šećera u krvi (GUK), sedimentaciju eritrocita (SE) i EKG.