Izbornik Zatvoriti

Dijagnostika i tehnologija

Dijagnostički uređaji

Rožnjačni topografi

OCULUS Pentacam HR i CSO Sirius– rožnjačni topografi snimaju reljef rožnjače i najvažniji su nalazi prilikom izbora kandidata za lasersko skidanje dioptrije. Aparati snimaju prednju i stražnju površinu rožnjače. U digitalnom obliku prikazuju kako stvarni reljef rožnjače, tako i matematičke modele koje upućuju na postojanje/nepostojanje odstupanja od savršeno zdravog oka. Uz reljef rožnjače oba topografa automatski mapiraju aberacije višeg reda rožnjače te prikazuju i analiziraju sliku cijelog prednjeg segmenta oka (prednje očne sobice, zjenice, šarenice, gustoću sočiva).

Pentacam HR smatra se zlatnim standardnom (referentnim uređajem) za topografiju rožnjače te u svega nekoliko sekundi učini 100 snimaka rožnjače, uz 138000 obrađenih tačaka u svega 2 sekunde.

CSO Sirius direktno je povezan sa excimer laserom te omogućava korišćenje personalizovanih tretmana.

Aberometri

Luneau Visionix Aberometar i CSO IRX aberometar mapiraju aberacije nižeg (dioptriju) i višeg reda cjelokupnog oka. Podatak o aberacijama se dobija iz analize preko 1500 tačaka. Objektivni podaci o dioptriji potpuno uklanjaju mogućnost pogrešne korekcije te smanjuju potrebu pacijenta za odlukom o najboljem kvalitetu slike (tačnoj dioptriji). Laserskom korekcijom aberacija višeg reda primarno se poboljšava kvalitet noćnog vida (smanjuje se razlaganje svjetla). CSO IRX aberometar direktno je povezan s excimer laserom i omogućava korištenje personalizovanih tretmana.

Pupilometar

CSO pupilometar mijenjanjem uslova osvjetljenja tokom snimanja mjeri veličinu zjenice u svim svjetlosnim uslovima. Podatak o najvećoj razmjeri zjenice (zjenica noću) bitan je za planiranje laserskih zahvata kako bi zona skidanja dioptrije bila šira od najšire zjenice, te se time sprječava rasipanje svjetla po noći.

Način izvođenja pregleda

Pacijent sjedne za uređaj, nasloni glavu i uređaj automatski snima rožnjaču kod rožnjačnih topografa, odnosno aberometrijski profil cijelog oka kod aberometara. Pregled je bezbolan, snimanje traje nekoliko sekundi. Pregled nije štetan, a nalaz se odmah dobija u digitalnom obliku, odnosno ispisan na pisaču.

Laserska tehnologija

Schwind Amaris 750Hz

(Schwind High Tech Solutions, Njemačka) – excimer laser za skidanje dioptrije. Laser se smatra trenutno najnaprednijim na tržištu – ima najveću brzinu rada (750 Hz) u odnosu na konkurenciju.

Od brzine lasera zavisi brzina skidanja dioptrije (Schwindu za 1 dioptriju treba manje od 2 sekunde) te takođe ima najmanji zrak kojom oblikuje površinu rožnjače (zrak veličine 0.65 mm, u odnosu na konkurenciju Alcon Wavelight 0.95mm, a AMO 2-6.5mm). Brzina skidanja dioptrije bitna je za preciznost korekcije, a veličina zraka bitna je za kvalitet i glatkoću oblikovanja površine rožnjače. Samim time ovaj laser zbog velike brzine skidanja dioptrije ima izuzetno precizne rezultate (preko 98% točnosti), a male veličine razmjera zraka ostavljaju najglađu površinu najsličniju ili čak bolju kod nekih pacijenata nego prirodno oblikovana rožnjača.

Osim superiornih tehničkih karakteristika posebnost Schwind Amarisa je i njegov 6D tracker za praćenje položaja i pomicanja oka prilikom operacije: sistem praćenja oka uz horizontalna i vertikalna gibanja oka prati i rotatorna pomicanja oka te statičku i dinamičku ciklotorziju. Statička ciklotorzija uzima u obzir činjenicu da reljef oka ne izgleda jednako pri sjedećem položaju pacijenta (kada se dijagnostički snima oka tj. na slici koja se prenosi u laser kao plan skidanja dioptrije) i ležećem položaju kada se radi operacija. Sistem praćenja oka (tracker) također je najbrži u odnosu na konkurenciju što znači da u milisekundama reaguje na pacijentovo pomicanje oka tijekom operacije i na taj način spriječava neželjene rezultate.

Wavelight Allegretto 400Hz

(Alcon Laboratories, USA) – Allegretto je drugi najbrži laser na tržištu koji radi na brzini od 400Hz i treba mu oko 2 sekunde za skidanje jedne dioptrije. Opremljen je dvostruko bržim sistemom praćenja oka tako da isporučuje siguran i tačan rezultat i u slučaju pomicanja oka pacijenta. Allegretto je najčešće upotrebljavani laser u Europi s izvrsnim i stabilnim rezultatima.

AMO Intralase 150Hz

(Abbott Medical Optics, USA) je femtosecond laser za stvaranje flapa. To je trenutno najčešće korišteni femtosecond laser na tržištu s vrlo pozitivnim iskustvima od strane korisnika u zadnjih 10 godina (operisano preko nekoliko miliona očiju u svijetu na ovom laseru, kod svih drugih lasera iskustvo na operisanim očima se još uvijek broji u hiljadama).

Laser se odlikuje izuzetno niskim stepenom komplikacija koje ne ostavljaju nikakvu poslijedicu za oko i vid te su ispravljive u istom hirurškom aktu. Takođe laser nudi mogućnost prilagođavanja oblika i veličine flapa svakoj pojedinoj dioptriji i oku te mogućnost promjene ugla ulaza što povećava postoperativnu čvrstoću rožnjače. Gotovo u potpunosti onemogućava kasnija pomicanja flapa u slučaju težih povreda oka.