Izbornik Zatvoriti

Intervencija i oporavak

Operativna intervencija i oporavak

Lasersko skidanje dioptrije potpuno je bezbolana intervencija koji se izvodi ambulantno u kapljičnoj anesteziji i pacijent može ići kući pola sata nakon intervencije.

Lasersko skidanje dioptrije traje 5-10 minuta po oku, zavisno od metode. Izvodi se u anesteziji kapljicama i potpuno je bezbolno. Oko se za vrijeme operacije drži otvorenim uz pomoć posebnog držača za kapke koji onemogućava treptanje za vrijeme izvođenja intervencije. Pacijent je tokom cijele operacije budan i upucen da gleda prema najčešće zelenim fiksacijskim svjetlima.

Moderni laseri opremljeni su sistemima praćenja oka (eye trackeri) u nekoliko dimenzija tako da pacijentov nemir i slučajna pomicanja oka ne utiču na sigurnost i preciznost intervencije.

Postoperativni oporavak

LASERSKO SKIDANJE DIOPTRIJE Postoperativni oporavak u pravilu zavisi od metode skidanja dioptrije. Prvi dan nakon operacije slika je obično mutna (kao da se gleda kroz vodu), ali već sutra dolazi do značajnog bistrenja slike. Najbrži oporavak vida je kod LASIK metode, dok je kod PRK metode potpuni oporavak vida nešto sporiji i zavisi od brzine zarastanja površine oka. Nakon LASIK-a pacijenti se za dan ili dva mogu vratiti većini uobičajenih životnih aktivnosti, dok je nakon PRK metode potrebno pričekati pet do sedam dana.

Kod obje metode posebno je bitno nekoliko dana izbjegavati kontakt očiju s bilo kojom potencijalno nečistom površinom (prsti, vodovodna voda). Kod LASIK-a se ne preporuča pranje očiju vodovodnom vodom 3-4 dana, dok se kod PRK to ne preporuča do zarastanja površine oka i skidanja terapeutskog kontaktnog sočiva. U okviru sedmice dana od operativne intervencije moguće je vratiti se svim životnim aktivnostima. Zbog opasnosti od onečišćenja, infekcija i iritacije preporučuje se izbjegavanje kupanja u moru 10-ak dana, a u bazenima barem tri sedmice.

Umjerene sportske aktivnosti dozvoljene su već nakon 5-6 dana, ali grupne sportove s loptom i borilačke sportove trebalo bi izbjegavati barem mjesec dana radi opasnosti od slučajnih povrijeda. Takođe se mjesec dana ne preporučuje ni dizanje teških tereta. Nakon svih intervencija obavezno je dvije sedmice kapati kapljice u kombinaciji antibiotik/kortikosteroid te minimalno mjesec dana vještačke suze.

U očnoj Klinici Svjetlost u Zagrebu laserska skidanja dioptrije obavljamo svaki petak. Kontrolni pregled obavlja se slijedeći dan, a preporučene daljnje kontrole su nakon sedmicu dana, mjesec dana, tri mjeseca i šest mjeseci nakon intervencije. Sve kontrole u razmaku od tri mjeseca od zahvata uključene su u cijenu intervencije.