Izbornik Zatvoriti

Dijagnostika i tehnologija

Stellaris Bausch and Lomb

Platforma za minimalno invazivnu vitrektomiju sa 23, 25 i 27 gauge otvorima, visoki „cut rate“ 5000 cpm, kombinovana sa jedinicom za operaciju mrene fakomuzifikacijom, dva izvora svjetla i krovno svijetlo.

Optička koherentna tomografija OCT-Topcon Swept Source

Optička koherentna tomografija za analizu makule i retine sa 100.000 skenova u sekundi i penetrantnost skenova za analizu i retine i žilnice. Najveća rezolucija od svih OCT uređaja u svijetu, jedini u ovom dijelu Evrope u Klinici za oftalmologiju  Svjetlost.

Kako se izvodi pregled?

Pacijent sjedne za uređaj, nasloni glavu i uređaj automatski snima očnu pozadinu. Pregled je bezbolan, traje nekoliko sekundi, nije štetan jer se ne radi o zračenju, a nalaz se dobija odmah ispisan na štampaču. Pregled se može izvesti i na usku zjenicu.

Fluoresceinska angiografija Canon 12 Megapikselna kamera

Flouresceinska angiografija je pregled za analizu cirkulacije oka, degeneraciju makule, dijabetičku retinopatiju i još neke bolesti retine. Pregled se manje izvodi nakon uvođenja OCT-a ali još uvijek može biti presudan u postavljanju dijagnoze.

Kako se izvodi pregled?

Pacijent sjedne za uređaj, nasloni glavu. U lakatnu venu ubrizga se boja koja za 10 sekundi dođe do oka te se fotografišu retine oba oka tokom nekoliko minuta. Pregled je kratkotrajan. Neugodnost pregleda je minimalan zbog uvođenja boje u venu te žučkaste boje kože tokom 2 sata.  Nalaz pregleda gotov je odmah i slike se ispisuju na štampaču. Naša kamera ima visoku rezoluciju od 12 mega piksela i omogućava i slikanje retine u modu autoflorescencije za detekciju nekih rjeđih retinalnih bolesti.

Ultrazvuk oka -Quantel Medical

Ultrazvuk oka je vrijedan  pregled kojim se dobija uvid u unutrašnjost oka u slučaju da optički mediji nisu prozirni npr. Kod katarakte ili krvarenja. Takođe dopunjuje klinički nalaz i potvrđuje dijagnozu kod brojnih retinalnih bolesti. Najčešće se koristi u dijagnostici krvarenja u oku, povreda oka, sumnje na strano tijelo oka, ablacije retine, tumora oka i orbita.

Kako se izvodi pregled?

Pacijent udobno sjedi na stou a lijekar ultrazvučnom sondom nježno prelazi po donjem i gornjem kapku i snima fotografije. Pregled je bezbolan, nije štetan i traje nekoliko minuta.

Topcon Pascal laser fotokoagulator