Izbornik Zatvoriti

Intervencija i oporavak – vitrektomija

Koji sunajvažniji retinalni zahvati?

Najsloženija retinalna intervencija je vitrektomija, operacija na zadnjem segmentu oka. Vitrektomijom lijekar retinalni hirurg pristupa u dubinu oka kroz 4 male rupice veličine svaka oko 1 milimetar na beonjači te izvršava odstranjivanje staklastog tijela i popravak retinalne patologije.

Radi li se vitrektomija u lokalnoj ili opštoj anesteziji?

Razvojem tehnologije i operativnih tehnika danas je vitrektomija minimalno invazivni operativni zahvat koji se sprovodi u lokalnoj anesteziji, traje prosječno oko sat vremena i pacijent nakon zahvata ide kući. Zahvat je bezbolan, nema šavova i minimalno je traumatičan. Time je oporavak nakon operacije znatno ubrzan.

Kako izgleda sam zahvat?

Vitrektomija se izvodi u operacijskoj sali pod mikroskopom uz prisutnost anesteziologa koji uz lokalnu anesteziju prati i vitalne funkcije pacijenta te po potrebi dodaje pacijentu lijekove za smirenje. Anesteziolog prati vitalne funkcije, EKG, krvnitlak, disanje i oksigenaciju te po potrebi dodaje pacijentu lijekove za smirenje. No nema potrebe da se pacijent uspavljuje. Prilikom operacije koriste se različiti vrlo tanki i nježni instrumenti širine manje od 1 milimetar koji hirurgu omogućuju da ukloni na primjer krv iz oka, zatim različite novostvorene elemente kao što je vezivno tkivo, divlje krvne žile, različite membrane, strana tijela i sl. Obično se tokom operacije izvrši i laserski tretman retine.

Stavlja li se na konvitrektomije plin ili silikonsko ulje?

Na kraju operacije u oko se najčešće stavlja tamponada, svrha tamponada je kao „unutrašnjeg zavoja“ da ubrza zarastanje. U našoj oftalmološkoj klinici u Zagrebu načešće nakon zahvata koristimo tamponadu plinom ili vazduhom. Prednost takve tamponade u poređenju sa tamponadom silikonskim uljem je da vazduh ili plin sami izlaze iz oka tokom 1-4 sedmice te nije potreban dodatni zahvat kao kod vađenja silikonskog ulja. Stoga pacijent ne treba ići na dodatnu intervenciju. Ukoliko je bolest bila teška tada se za tamponadu koristi silikonsko ulje koje ostaje u oku nekoliko mjeseci pa i duže.

Liječenje i oporavak vitrektomije

Koje se retinalne bolesti liječe vitrektomijom u Klinici Svjetlost?

Vitrekomiju radimo za liječenje čitavog niza očnih bolesti. Najčešće za liječenje odignuća mrežnjače ili ablacije retine, kada se odignuta mrežnjača uz pomoć plina ili silikonskog ulja naliježe. Vrlo se često koristi za liječenje teških oboljenja oka od dijabetesa. Tada se iz oka uklanja krv i ožiljno tkivo koja ispunjava oko i onemogućava vid. Vitrektomija je učinkovita i u liječenju bolesti makule ili žute pjege. Najčešće se radi o rupture ili pukotini žute pjege, zatim o makularnom puckeru, stanju kada se preko centra oka prevuče membrane koja gužva živce i slabi vid. Radimo i rekonstrukcije dubine oka te uklanjanje raznih stranih tijela iz dubine oka.

Kolika je uspješnost vitrektomije i koliko traje oporavak?

Vitrektomija vrlo uspješna operativna intervencija pogotovo ako se izvrši na vrijeme bez čekanja. Za pacijenta je lako podnošljiva uz izrazito nizak stepen potencijalnih komplikacija i nus pojava. Postoperativni oporavak je kratak od 1-4 sedmice, čime se pacijentu omogućava brz povratak svakodnevnim aktivnostima.