Izbornik Zatvoriti

Pregled

Kako izgleda pregled dubine oka: staklasta tijela i retine?

Pregled dubine oka zapocinje utvrđivanjem vidne oštrine na oba oka. Slijede mjerenje očnog pritiska i pregled u ambulanti na biomikroskopu da se utvrdi postoji li prozirnost rožnjače ili mrena.

Zjenice ostaju proširene nakon pregleda oko 2 sata stoga je otežano čitanje ili vožnja autobomobila nakon pregleda u periodu od 2 sata. Nakon toga u oči se kapaju kapi za širenje zjenica nekoliko puta. Zjenice se šire od 10 minuta do pola sata što je individalno. Pregled dubine oka radi se u ambulanti na biomikroskopu na način da lijekar prisloni lupu blizu oka ili njezno na anestezirano oko. Na taj način mogu se vidjeti detalji očne pozadine: staklasta tijela i retina. Pregled traje 1 minut i nije bolan.Nakon pregleda par minuta pacijent može vidjeti zablještenje koj eubrzo prolazi.

Šta nakon pregleda?

Nakon pregleda lijekar može postaviti dijagnozu i odrediti liječenje ili zahtjevati dodatne preglede. Obično se pregled upotpunjuje dodatnim pregledima kao što su: OCT- optička koherentna tomografija, fluoresceinska angiografija ili ultrazvuk oka. Sve ove pretrage mogu se učiniti odmah i nije potrebno dodatno zakazivanje i dolaženje u očnu kliniku.

Nakon dodatnih pregleda lijekar određuje terapiju koja može biti terapija lijekovima, kapima, laserom, intraokularnim injekcijama ili zakazuje operaciju oka. Sva navedena terapija može se primjeniti odmah isti dan.U koliko je operacija hitna može biti organizovana isti dan kao npr. U slučaju ablacije retine povrede oka sa stranim tijelom oka.

Hoće li biti potreban kontrolni pregled?

Retinalne bolesti su obično složene bolesti koje duže traju ili su hronične stoga je najčešće potrebno kontrolisati pacijente kroz duže vrijeme u sedmičnim ili mjesečnim intervalima. Na kontrolnim pregledima takođe se šire zjenice i mogu raditi neke pregledi ali u pravilu kontrolni pregled traje kraće.