Izbornik Zatvoriti

Dijagnostika i tehnologija

Rožnični topograf OCULUS Pentacam HR

OCULUS Pentacam HR – rožnični topograf snima reljef, tj. prednju i zadnju površina rožnjače. U digitalnom obliku prikazuju kako stvarni reljef rožnjače, tako i matematičke modele koji upućuju na postojanje/nepostojanje odstupanja od savršeno zdravog oka. Uz reljef rožnjače oba topografa automatski mapiraju aberacije višeg reda rožnjače te prikazuju i analiziraju sliku cijelog prednjeg segmenta oka (prednje očne sobe, zjenice, šarenice, gustoću sočiva). Pentacam HR smatra se zlatnim standardnom (referentnim uređajem) za topografiju rožnjače te u svega nekoliko sekundi učini 100 snimaka rožnjače, uz 138.000 obrađenih tačaka u samo  2 sekunde.

Kako se izvodi pregled?

Pregled se izvodi tako da se pacijent udobno smjesti neposredno ispred samog aparata, položi glavu na za to predviđena mjesta te slijedi uputstva osobe koja izvodi snimanje pregleda.

Je li pregled bezbolan?

Pregled je u potpunosti bezbolan jer se uopše ne ostvaruje kontakt između aparata i pacijentovog oka, jedino je važno da pacijent slijedi uputstva i gleda tačno u zadatom smjeru.

Koliko dugo traje snimanje?

Pregled traje samo nekoliko minuta, obično se učini nekoliko snimaka svakog oka radi bolje uporedbe i analize.

Optička koherentna tomografija prednjeg segmenta oka

Optička koherentna tomografija prednjeg segmenta oka – OCT Visante

Pregled na uređaju OCT Visante je nekontaktna, posebno korisna u planiranju hirurških intervencija na prednjem očnom segmentu kao i praćenju uspjeha nakon operacije. Uređaj omogućuje slike visoke rezolucije. OCT tehnologija se može koristiti za snimanje prednjeg i zadnjeg segmenta oka, ali zavisi od dužinw svjetlosnih talasa. Specifičnost testa je optimalna za snimanje prednjeg dijela oka sa 1310 nm dok se prema zadnjem smanjuje na 820 nm. Visante je odličan za evaluiranje rožnjače (debljine, LASIK flapova, incizija, distrofija, ožiljaka i sl) zatim za snimanje šarenice, očnog ugla i pozicija sočiva.

Pregled se izvodi kao i kod Pentacama, bezbolan je i traje nekoliko minuta.