Izbornik Zatvoriti

Oftalmološki pregled djeteta

Oftalmološki pregled djeteta traje do dva sata i obuhvata:

  • određivanje vidne oštrine na blizinu i daljinu
  • testove za strabizam i stereovid
  • širenje zjenica i određivanje objektivne dioptrije
  • kompletan pregled prednjeg i zadnjeg segmenta oka.

Metode određivanja vidne oštrine različite su zavisno od dobi. Kod malih beba upotrebljavaju se posebne kartice s uzorkom s pomoću kojih se utvrđuje koja veličina uzorka pobuđuje bebinu pažnju te se rezultat upoređuje s tablicama propisanima za dob.

Za djecu predškolske dobi upotrebljavaju se sličice (simboli Lea) koje su napravljene po jednakim propisima kao slova za odrasle. Za što bolji uvid u stanje oštrine vida potrebno je dijete ispitati kako prepoznaje sličice na blizinu i na daljinu. Za djecu školske dobi upotrebljavaju se tablice slova kao za odrasle.

Preuzmite ovdje Lea simbole za ispis i vježbanje – link !!!

Vodi na sliku Za djecu predškolske dobi upotrebljavaju se sličice (simboli Lea) koje su napravljene po jednakim propisima kao slova za odrasle. Za što bolji uvid u stanje oštrine vida potrebno je dijete ispitati kako prepoznaje sličice na blizinu i na daljinu. Za djecu školske dobi upotrebljavaju se tablice slova kao za odrasle.

Preuzmite ovdje Lea simbole za ispis i vježbanje

 Uzimanje ortoptičkog statusa (pregled za strabizam) također je nužan dio pregleda djeteta, a obvezatno se radi i kod odraslih koji imaju strabizam. Služi za provjeru položaja i uredne pokretljivosti te saradnje između oba oka. U ovom se dijelu pregleda ustanovljava vrsta i mjeri veličina strabizma, utvrđuju poremećaji binokularnog vida (ima li dijete prilikom gledanja urednu saradnju oba oka), slabovidnost (lijeno oko), kao i nistagmus (titranje očiju). Utvrđuje se i razvijenost stereovida (3D vida) s pomoću stereotestova (test Titmus, test Lang). Kod djece ili odraslih koji imaju nistagmus (titranje oka) u ovom djelu pregleda obavljaju se potrebna dodatna mjerenja.

Procedura određivanja objektivne dioptrije djeteta nešto je drugačija nego kod odraslih zbog jake prilagodljivosti (akomodacije) dječjeg oka koje ponekad s lakoćom prikrije i veće dioptrije. Kako bi se isključilo to prilagođavanje, potrebno je raširiti zjenice, što se postiže kapanjem u nekoliko navrata, a cijela procedura traje oko sat vremena. Preporučljivo je kod kuće pripremiti dijete na to da će se u oči kapati kapi i da će nakon pregleda mutnije vidjeti (od nekoliko sati do cijeli dan). Nakon što su se zjenice potpuno proširile, radi se objektivno određivanje dioptrije – skijaskopiranje, izričito važno za određivanje moguće skrivene dioptrije ili nekog drugog poremećaja vida i ordiniranje odgovarajućih naočala. Iako je za određivanje oštrine vida potrebna saradnja djeteta, objektivna dioptrija može se odrediti i kod najmanje djece jer za to nije potrebna saradnja djeteta.

Za određivanje objektivne dioptrije kod djece koristimo posebno prilagođen dječji refraktometar Plusoptix.

Prednji segment oka pregledava se na procjepnoj svjetiljci s mikroskopom kako bi se isključili znakovi upale, alergije i eventualne anatomske nepravilnosti. Pregled prednjeg zadnjegnjeg segmenta oka radi se kako bi se detaljno utvrdio izgled mrežnjače.