Izbornik Zatvoriti

Pregled za strabizam

Pregled za strabizam obuhvata cjelokupan oftalmološki pregled koji uključuje visus (vidna oštrina), određivanje dioptrije na automatskom kompjuterskom refraktometru, tonometriju (mjerenje intraokularnog tlaka IOT), pregled prednjeg očnog segmenta na biomikroskopu, suzni film (Schirmer test), zatim se šire zjenice kako bi se pregledao vidni živac i utvrdila objektivna dioptrija, mrežnjača, područje centra vida i cjelokupna cirkulacija oka.

Klinika Svjetlost jedina u regiji obavlja operacije svih vrsta strabizama

Pregled za strabizam uključuje i uzimanje ortoptičkog statusa. Obavezno se radi kod osoba koje imaju strabizam i kod djece. Uzimanje ortoptičkog statusa služi za provjeru položaja i uredne pokretljivosti te saradnje između oba oka. U ovom se dijelu pregleda ustanovljava vrsta i mjeri veličina strabizma. Ugao škiljenja mjeri se prizmama u prizma dioptrijama (PD). Potrebno ga je izmjeriti na blizu, na daljinu i u svim smjerovima pogleda.

Potom se utvrđuje pokretljivost očiju za svako oko posebno (dukcije), kao i usklađeno pokretanje očiju (verzije i vergencije). Sljedeći stepen pregleda je utvrđivanje binokularnog vida (uredna saradnja oba oka i stvaranje stereo slike – test Bagolini, test Titmus, test Lang).

Kada je potrebno radi se i test na dvoslike. Provodi se i mjerenje akomodacije oba oka (prilagođivanje na gledanje na blizu). U slučaju kada je potrebna operacija strabizma, pacijentu se uz pomoć posebnih vrsta stakala simuliše položaj očiju nakon operacije te, kada je potrebno, omogući potrebno prilagođivanje.