Izbornik Zatvoriti

Vjerujete li u ljubav na prvi pogled?

Ljubav na prvi pogled tema je velikog broja filmova koje u ovo doba godine gledamo na malim ekranima. A za vrijeme Valentinova teško je izbjeći parove koji međusobno dijele duge poglede. Povezanost dvije osobe se itekako može prepoznati u međusobnom pogledu, a da ona tako može i nastati, donekle postoji i naučno objašnjenje.

Naime, kada gledamo nešto što nas zanima ili nam je privlačno, zenice se višestruko šire. Kada gledamo osobu koja nam se dopala, ili pak najdražu čokoladu, dolazi do oslobađanja dopamina što kao posljedicu ima širenje zenica.

S druge strane, istrazivanja su pokazala da se muškarcima više dopadaju žene sa širim zenicama. Takođe, zenice žene najšire su u periodu ovulacije, kada je i najplodnija. Objašnjene su naučnici potražili u instinktima muškarca da traži partnerku zbog začeća. U periodu ovulacije ženama su najprivlačniji muškarci kojma su zenice šire, razlog je vjerovatno sličan.

Pored ovih bioloških razloga, sociolozi su uočili da su muškarce više privlačile žene koje su s njima duže održavale kontakt očima. Bez obzira na to vjerujete li u ljubav na prvi pogled ili ne, ne zaboravite da zdravlje vaših očiju možete očuvati samo redovnim oftalmološkim pregledima.

Ako ste od onih koji izbjegavaju ovaj praznik, ove godine mu pokušajte pristupiti sa naučne strane, ko zna, možda vam se pogled susretne s nekim posebnim očima!
 Kada gledamo nešto što nas zanima ili nam je privlačno, zenice se višestruko šire. Kada gledamo osobu koja nam se dopala, ili pak najdražu čokoladu, dolazi do oslobađanja dopamina što kao posljedicu ima širenje zenica.

dr. Ajla Pidro