Izbornik Zatvoriti

Metode laserskog skidanja dioptrije

Lasersko skidanje dioptrije odnosi se na zahvate koji se izvode laserskim remodelovanjem rožnjače (prednje prozirne površine oka) u svrhu uklanjanja ili smanjenja dioptrije, eliminacije optičkih pomagala i poboljšanja vidne oštrine. Danas postoji nekoliko metoda skidanja dioptrije, a osnovna podjela temelji se prema tome na kojoj dubini rožnjače se operacije izvode (površina rožnjače – PRK, sredina rožnjače – LASIK).

Brzo, sigurno i bezbolno do savršenog vida

Sve vrste današnjih operacija u potpunosti su kompjutorski kontrolisane uz pomoć preciznih softverskih programa. Današnjim laserima jednu dioptriju moguće je skinuti u manje od 2 sekunde. Sistemi za praćenje oka pacijenta tokom operacije (tracker) omogućuju preciznu dostavu laserskog zraka na tačno zadano mjesto bez obzira na mikropomake pacijentovog oka za vrijeme rada lasera. Zbog savršeno preciznih i brzih softverskih sistema svi današnji zahvati su preko 99% sigurni. Izbor metode danas isključivo zavisi od karakteristika oka, visine dioptrije te načinu života pacijenta.

Današnjim laserima se mogu skidati dioptrije od -10 do +6 te ±6 dioptrija astigmatizma, što znači da je praktično 95% osoba kandidat za operaciju. Kod osoba čiji je iznos dioptrije veći od navedenih takođe postoji rješenje za ispravljanje dioptrije ugradnjom najsofisticiranijih sočiva u oči čiji su rezultati jednako dobri, a u nekim slučajevima i bolji od rezultata laserskog skidanja dioptrije.

Bolesti