Izbornik Zatvoriti

Metoda LASIK

LASIK (laser in situ keratomileusis) je danas najčešće izvođena vrsta zahvata za skidanje dioptrije. LASIK je najčešći izbor hirurga zbog visoke preciznosti, odličnih i dugotrajno stabilnih postoperativnih rezultata, potpune odsutnosti boli (i za vrijeme operacije i u postoperativnom periodu) te izuzetno rijetkih komplikacija.

LASIK procedura se sastoji od dva koraka operacije. U prvom koraku formira se flap (poklopac na rožnjači), a u drugom koraku se remodeluje površina rožnjače excimer laserom. Flap na rožnjači se može formirati na dva načina:

Mehaničkim mikrokeratomom (nožićem, LASIK s mikrokeratomom)

Femtosecond laserom

ABBOT IFS FEMTOSECOND LASER

Femtosecond LASIK

Femto – LASIK (sinonimi: ALL – Laser LASIK, Bladeless LASIK, iLASIK, Z-LASIK).

Indikacije za operaciju su dioptrija od -10.0 do +6.0 te do ±6.0 cilindara astigmatizma. Vrsta LASIK metode koja je u potpunosti automatizovana i upravljana laserima, bez korištenja oštrice noža. Femtosecond laseri su u upotrebi od 2001. godine i primarno su predstavili novi iskorak u sigurnosti LASIK operacija. Od ukupno 5 vrsta femtosecond lasera u svijetu, Klinika za oftalmologiju Svjetlost ima iskustvo u operisanju na čak četiri femtolasera (IntraLase FS 150kHz, Ziemer LDV, Technolas 520F i Visumax). Danas se operacije rade isključivo na najnovijem modelu IntraLase femtosecond lasera od 150kHz, koji je ujedno i najčešće upotrebljavani femtosecond laser na svijetu.

Zbog preciznosti reza flapovi rožnjače (poklopci na rožnjači) pravilnijeg su oblika te predvidljivije debljine u odnosu na flapove napravljene mikrokeratomom. Stoga je prednost takve metode od posebne važnosti kod visokih dioptrija, astigmatizma te tanjih rožnjača. Takođe je smanjena mogućnost pojave suvog oka i omogućeno je bolje zarastanje.

LASIK s mikrokeratomom (standardni LASIK) To je prva razvijena LASIK metoda gdje je osim dobre tehnologije potrebna i iskusna ruka hirurga za formiranje flapa (poklopca na rožnici) uz pomoć mikrokeratoma. Mikrokeratom je automatizovani električni nožić koji služi za formiranje flapa na rožnjači. U zadnjih 25 godina kvalitet izrade, brzina, preciznost i efikasnost mehaničkih mikrokeratoma neprestano se poboljšava, što je dovelo do značajnog povećanja sigurnosti i preciznosti operacije. Posljednje generacije mikrokeratoma koje koristimo u našoj klinici omogućuju vrlo precizno formiranje flapa na rožnjači, pravilnih rubova te predviđene debljine i oblika. Postupak traje kratko te ne stvara nelagodnost pacijentu.

Bolesti