Izbornik Zatvoriti

Metoda PRK (fotorefraktivna keratektomija)

Fotorefraktivna keratektomija (PRK) je najstarija laserska procedura za remodelovanje rožnjače koja je kroz godine doživjela niz unapređenja. Remodelovanje rožnjače excimer laserom kod PRK metode izvodi se na površini rožnjače nakon uklanjanja epitela (površinskog obnovljivog sloja rožnjače).

PRK Operacija je pogodna za osobe s minus dioptrijama, s astigmatizmom do 3,0 dioptrije, kod blagih nepravilnosti rožnjače, kod tankih rožnjača te kod ožiljaka na površini oka.

SCHWIND Ocular Wavefornt Analyzer

Fotorefraktivna keratektomija (PRK)

Najstarija je metoda laserskog skidanja dioptrije i prvi put je izvedena 1987. godine. Metoda podrazumijeva mehaničko uklanjanje epitela (površinskog obnovljivog sloja rožnjače) te potom remodelovanja rožnjače s excimer laserom. Epitel se najčešće uklanja nožićem ili rotirajućom četkicom. Po završetku tretmana na oku ostaje „ranica“ kojoj treba 3-5 dana da zaraste. Sam operativni zahvat nije bolan, ali postoperativni oporavak kod ove metode može biti nelagodan. U pravilu se i na oporavak vidne oštrine čeka do zarastanja epitela, a do potpune stabilizacije kvaliteta vida često je potrebno i nekoliko sedmica. Danas se po pravilu epitel skida mehanički kod ponovljenih operacija te kod određenih nepravilnosti rožnjače, dok se u drugim slučajevima pristupa nekoj od modernijih inačica metode.

Transepitelna fotorefraktivna keratektomija

(T-PRK, TransPRK, No touch PRK). Transepitelni PRK je najnovija metoda PRK kod koje se epitel uklanja excimer laserom. Kompanija Schwind na svojem Amaris laseru omogućuje PRK bez dodira oka tj. i epitelni sloj i dioptrija se uklanjaju laserski u jednom koraku, bez ruke hirurga.

Metoda T-PRK u odnosu na standardni PRK, a osobito inačica da se cijeli zahvat izvodi u jednom koraku, dovela je do značajnog smanjenja postoperativne nelagode i boli kod pacijenta te bržeg cijeljenja oka, a samim time i bržeg oporavka. U Klinici Svjetlost izvodi se isključivo T-PRK metoda i to na laseru Schwind Amaris 750S.

Bolesti