Izbornik Zatvoriti

Specijalizovane terapeutske metode

Lasersko skidanje dioptrije – tretiranje ožiljaka i aberacija višeg reda

Osim za skidanje dioptrije, laserska tehnologija se koristi i za liječenje dijela ožiljaka i distrofija rožnjače. Najčešće se za takve bolesti koristi metoda PTK (fototerapeutska keratektomija) koja remodeluje samu površinu rožnjače (prednjeg prozirnog dijela oka) u svrhu uklanjanja dijela zamućenja te smanjenja nepravilnosti koje kvare vid. Nakon zahvata često se koriste i lijekovi tipa mitomicin koji dodatno pospješuju bistrenje rožnjače te kontrolišu zarastanje kako bi se zadržao željeni rezultat.

Postoje i razne vrste navođenih tretmana koji se vode reljefom rožnjače ili optikom cijelog oka i najčešće se koriste kod osoba koje su imale neke vrste operacija na oku prije 10-ak i više godina u svrhu dodatnog unapređenja rezultata dobijenih tadašnjom tehnologijom.

Takođe, danas je kod osoba s keratokonusom moguće ispravljanje dijela nepravilnosti uz pomoć lasera nakon čega se obično radi crosslinking u svrhu stabilizovanja rezultata i sprečavanja daljnjeg napredovanja bolesti. Ono što je danas češće kod osoba s keratokonusom jeste izvođenje crosslinkinga u svrhu zaustavljanja napredovanja bolesti, a nekoliko mjeseci po stabilizaciji nalaza ugradnja fakičnih Implantable Collamer Lens (ICL) leća u svrhu potpunog uklanjanja ili smanjivanja zavisnosti takvih osoba o naočarima i kontaktnim sočivima.

Bolesti