Izbornik Zatvoriti

Druge metode korekcije dioptrije: ugradnja fakičnih sočiva

Kod osoba koje imaju izuzetno visoke dioptrije (preko -10.0 ili +6.00) ili se na pregledu otkrije da su njihove rožnjače (prednji prozirni dio oka) pretanke za djelovanje lasera ili posjeduju neke nepravilnosti na rožnjači zbog čega bi ih lasersko skidanje dioptrije podvrglo riziku komplikacija, postoji mogućnost ugradnje fakičnih sočiva (Implantable Collamer lens-ICL, Verisyse, Veriflex) u oči.

UGRADNJA FAKIČNIH SOČIVA

 Fakična sočiva ugrađuju se u prednji dio oka (ispred ili iza zjenice), bez vađenja prirodnog sočiva te funkcionišu kao kontaktna sočiva u oku, samo što pacijent nema nikakvu brigu oko njih niti ih osjeti.

Operacija oka se izvodi kroz male rezove kojima najčešće nije potrebno ni šivenje. Operativni zahvat je gotovo u potpunosti lišen komplikacija i izuzetno je poštedan po sve strukture oka (ne uklanja se ni jedna struktura oka). Izrazito je pogodan za mlade osobe (između 20 i 50 godina) koje još imaju mogućnost akomodacije oka, tj. prilagođivanje izoštravanja slike i na daljinu i na blizinu. Takođe, zahvat je reverzibilan tj. sočiva se moge izvaditi iz oka (oku se vraća dioptrija) bez dodatnih oštećenja (u slučaju porasta dioptrije i potrebe za ugradnjom jačih sočiva ili dolaska nove značajno bolje tehnologije).

Postoji nekoliko vrsta takvih sočiva (Implantable Collamer Lens-ICL, Verisyse, Veriflex) koje omogućuju tretiranje spektra dioptrija od -23 dioptrije do +21 dioptrije te 6 cilindara astigmatizma.

Implantable Collamer Lens (ICL)

Sočiva se ugrađuju iza zjenice (u stražnju očnu sobicu između šarenice i prirodnog sočiva). Trenutno se smatraju najkvalitetnijim rješenjem za osobe koje nisu pogodni kandidati za lasersko skidanje dioptrije, a dolaze u spektru dioptrija od -0,50 do -18 te +0,50 do +8, korigiraju i astigmatizam do 6 dioptrija. U poređenju s ostalim generacijama fakičnih sočiva imaju veću optiku te su pogodne i za osobe s velikim promjerom zjenica. Takođe, zbog položaja sočiva u oku primijećeno je da kod osoba s velikim minus dioptrijama značajno popravljaju vidnu oštrinu u odnosu na naočare i kontaktna sočiva. Građeno je od biokompatibilnog materijala te ne uzrokuje imunološku reakciju oka, a ima i svojstvo anti-refleksije i UV zaštite.

VISIAN ICL TORIC

Verisyse/Veriflex

Sočiva se ugrađuju ispred zjenice na šarenicu. Daju odličan kvaliteta vida osobama s visokim dioptrijama, a danas se ugrađuju kada je iznos dioptrije veći od spektra dioptrija ICL leća te kod osoba sa slabim potpornim aparatima oka koji nije u mogućnosti držati sočivo iza zjenice. Sočiva na tržištu postoje više od 20 godina i uz njih je najveće svjetsko iskustvo koje ukazuje na izvrsne rezultate i stabilnost zahvata.

Bolesti