Izbornik Zatvoriti

Nova dimenzija u oftalmologiji

Kompanija Carl Zeiss lider u proizvodnji mikroskopa, dala je Klinici Svjetlost prvi digitalni mikroskop za hirurgiju oka na svijetu.

Kompanija Carl Zeiss lider u proizvodnji mikroskopa, ali i ostalih optičkih pomagala dala je Klinici Svjetlost na probno korišćenje prvi digitalni mikroskop za hirurgiju oka na svijetu Artevo 800.
 

Mikroskop se nalazi u zagrebačkoj Svjetlosti gdje su naši hirurzi za prednji i zadnji segment isprobali napredne mogućnosti izvođenja hirurških intervencija na prednjem i zadnjem segmentu koristeći naočare za 3D sliku, čime su u potpunosti zakoračili u novu dimenziju oftalmološke hirurgije.
 
Ovaj napredni mikroskop posjeduje i OCT koji u realnom vremenu hirurgu daje informaciju o morfološkoj građi posmatranog tkiva na prednjem segmentu.
 
Prof.dr.sc.Nikica Gabrić hirurg s preko 60.000  operacija, izveo je intervencije prednjeg segmenta oka, dok je funkcije mikroskopa zadnjeg dijela oka izveo doc.dr.sc.Ratimir Lazić, jedan od najboljih vitreoretinalnih hirurga u Europi.
 
S obzirom na napredne funkcije i građu mikroskopa, kompanija Zeiss poslala je Michelle Van Wyk koja je glavni edukator za Carl Zeiss u svijetu.

Ona je ovom prilikom ostala oduševljenja nivoom tehničke opreme i stručnošću u Klinici Svjetlost, ali i nevjerojatnom brzinom kojom su znanje upili hirurzi Klinike Svjetlost.