Izbornik Zatvoriti

Predijabetes- što je to?

Nedavno je obilježen 14. Novembar – svjetski dan dijabetesa, te se time ukazuje na njegovu veliku štetnost po zdravlje, kao i  na činjenicu da je pojava dijabetesa, posebno u razvijenim zemljama, a i kod nas, u velikom i stalnom porastu. Trenutno je više od 300.000 osoba u Republici Hrvatskoj registrovano da boluju od dijabetesa. Jedna od čestih komplikacija višegodišnjeg predijabetesa/dijabetesa je oštećenje vida. U uznapredovanoj fazi bolesti je jedan od vodećih uzročnika sljepila. Zabrinjavajuća je i povećana i ranija pojava dijabetesa kod djece i adolescenata.

Uostalom dijabetičari su skloniji infekcijama i podložniji raznim komplikacijama kao što je i u slučaju ako obole od Covid infekcije.

Mnogi smatraju i bilježe da im je dijabetes otkriven određenog dana i da su ga tada i “dobili”, kao što se “dobije” upala pluća ili slijepog crijeva. Vrlo teško prihvataju činjenicu da od ranije imaju neotkriven dijabetes ili još češće predijabetes.

Predijabetes je stanje poremećaja metabolizma s povremenim povišenim vrijednostima šećera u krvi koji počinju oštećivati organizam, posebno krvne žile, a koji može trajati godinama prije samog otkrivanja dijabetesa. Faktori rizika su povišena tjelesna težina, nakupljanje masnoća u struku, smanjena tjelesna aktivnost, “tzv. nezdrav način života i ishrane”, povišen krvni pritisak, te posebno pojava šećerne bolesti u porodici. Učestalost je veća  iznad 45 godine života.

Česti znaci su:

  • umor,
  • pojačana žeđ i glad,
  • češće mokrenje,
  • zamućen vid.

Nerijetko se javljaju promjene boje kože i pigmentacije na donjem dijelu potkoljenice i stopala, kao i erektilna disfunkcija (polna nemoć) kod muškaraca.

Kada posjetite oftalmologa, a stariji ste od 40 godina trebalo bi vam se postaviti pitanja o pojavi šećerne i drugih hroničnih bolesti u porodici, o vašoj tjelesnoj aktivnosti ili navikama. Nemojte se čuditi niti uvrijediti ako imate povećanu tjelesnu težinu ili veliki trbuh kada vas i oftalmolog na to upozori i postavi pitanja u vezi znakova i simptoma predijabetesa /dijabetesa.

Stoga, pazite na svoje zdravlje, a ako se prepoznajete u ovom tekstu provjerite vaš jutarnji šećer u krvi (GUK), ali i obvezno Hba1c pretraguiz krvi koja će pokazati tromjesečno kretanje vrijednosti šećera u krvi, odnosno“ pravu istinu”. Isto tako obvezno posjetite oftalmologa i recite mu svoja zapažanja i bojazni.

Zapamtite da preventivni i periodični oftalmološki pregledi mogu spasiti Vaš vid i povoljno uticati na vaše zdravlje posebno ukoliko imate stanje predijabetesa ili dijabetesa.

Prim. Igor Žuljan, dr. med

specijalist oftalmolog