Izbornik Zatvoriti

Kada djete odvesti na prvi oftalmoloski pregled?

Svako djete bi trebalo da napravi oftalmoloski pregled do svoje trece godine zivota. Pri tome se misli na zdravu djecu kod koje se ne primjecuju poteskoce s vidom ili bjezanje oka. Pri svakoj sumnji u slabiji vid djeteta ili bjezanje oka, pregled se ne smije odlagati bez obzira na uzrast ili saradnju djeteta. Vecina djece kod koje se dikagnostifikuje refrakcijska greska ili strabizam, ima pozitivnu porodicnu anamnezu sto znaci da bi svako djete kod kojeg u uzoj porodici postoji strabizam, slabovidost, visoke dioptrije ili razlicite oftalmoloske bolesti, trebalo bi oftalmoloski pregledati bez obzira na manifestaciju simptoma.

Pregled i testovi su prilagodjeni uzrastu djeteta, te je pregled kod prvih znakova bjezanja oka neophodan i neodlozan bez obzira na uzrast i saradnju djeteta. Zato je vazna edukacija djeteta, ali i vaspitaca u vrticu, pa i citavog medicinskog osoblja koje dolazi u kontakt s djetetom, kako bi pri svakoj sumnji u slabiji vid ili pojavu strabizma uputili djete oftalmologu. Pri tome uzrast djeteta nije vazan i nijedno djete nije premalo za pregled oftalmologa.

Klinika Svjetlost jedina u regiji obavlja operacije svih vrsta strabizama

Osnovni oftalmoloski pregled obuhvata uzimanje ortoptickog statusa sa testovima binokularnog i stereo vida, utvrdjivanje vidne ostrine i perifernog vid ate uz kompletni pregled prednjeg i zadnjeg segmenta oka, obavezno sirenje zenica i odredjivanje objektivne refrakcije skijaskopijom. Pregledi se ponavljaju u vise navrata, narocito u pocetku nakon postavljanja dijagnoze, kako bi se sto tacnije dobila slika funkcije vida. Jedna od pratecih pojava strabizma je iskljucivanje oka koje bjezi pri cemu se razvija slabovidost odnosno lijenost oka. Strabizam u djecjem uzrastu je cesta posljedica nekorigovane refrakcijske greske i uglavnom se javlja kao posljedica dalekovidosti. Buduci da djeca imaju povecanu sposobnost prilagodjavanja, te s time povecanu konvergenciju, dalekovidno oko bjezi prema nosu.

Osnovni cilj lijecenja strabizma kod djece je pravovremeno postavljanje dijagnoze, ispravljanje refrakcijske greske optickim pomagalom, zapocinjanje pleotickog tretmana, te ako je potrebno uz navedeno konzervativno lijecenje napraviti i operativnu intervenciju kako bi se omogucila binokularnost i razvoj stereovida. Zato je izuzetno vazno na vrijeme dovesti dijete na oftalmoloski pregled kako bi se odredila  refrakcijska greska i djetetu prepisale naocare cije je stalno nosenje neophodno.

Obzirom da plasticno razdoblje razvoja vida i vidnih funkcija traje do trece godine djetetovog uzrasta, a zavrsava skoro u potpunosti do polaska u skolu izuzetno je vazno da se refrakcijska greska i strabizam dijagnostifikuju sto ranije kako bi se na vrijeme pocelo lijecenje u smislu korekcije refrakcijske greske optickim pomagalom te zapoceo pleopticki tretman zatvaranjem boljeg oka kod slabovidosti. Nosenje naocara je pri tome jako vazno i mora biti stalno kao i instrukcija o zatvaranju boljeg oka. Lijecenje slabovidosti je dugotrajno i naravno zahtijeva svakodnevni angazman roditelja.

Sta to znaci kad djetetu bjezi oko?

Strabizam je poremecaj pokretljivosti i polozaja ociju. Kada oko bjezi, vidne ose nisu poravnate i slika nije jednostruka, odnosno mozak se koristi slikom samo jednog oka koje postaje vodece. Obzirom da je iskljucivanje jednog oka neuroadaptacijski mehanizam kojim se sprecava pojava dvoslika, oko koje se suprimira postaje slabovidno, odnosno lijeno. Strabizam moze izazvati poremecaj u razvoju binokularnosti i stereovida. Uskladjenim i konjugovanim pokretima ociju postize se savrsena saradnja oba oka sto nazivamo binokularni vid, odnosno gledanje s oba oka pri cemu se dvije pojedinacno percipirane slike u mozgu ujedinjuju u jednu. Takva zajednicka slika je jasna I jednostruka.

Binokularnost je preduslov za stereovid ili dubinski vid, odnosno osjecaj trece dimenzije. Dakle, osim razvoja slabovidosti, posljedica strabizma je i  nemogucnost postizanja binokularnosti i stereovida. Obzirom da je plasticno razdoblje vida i vidnih funkcija najizrazenije izmedju druge i cetvrte godine, najbolji rezultati se postizu upravo u tom razdoblju, sto upucuje na potrebu sto ranijeg postavljanja dijagnoze i zapocinjanja lijecenja kao osnovnog preduslova za ciljno spostizanje binokularnosti i razvoja stereovida. Pri tome je najvaznjije da se djete sto prije dovede na oftalmoloski pregled kako bi se pravovremeno postavila dijagnoza i dobije uputstva o lijecenju koje ukljucuje zatvaranje boljeg oka u slucaju slabovidosti, nosenja optickog pomagala u slucaju postojanja refraktivne greske te u nekim slucajevima strabizma i operativno lijecenje s ciljem uspostavljanja binokularnog vida, pa na kraju i stereovida.

Dakle, lijecenje je dugotrajno i slozeno te zahtijeva svakodnevan angazman i potporu i roditelja i ljekara jer je i nakon operativne intervencije potrebno nastaviti nosenje naocara te sprovoditi okluziju ili zatvaranje boljeg oka. Prema tome, jedan tip lijecenja ne iskljucuje drugi, vec se nadopunjuju uz podrsku roditelja koji bi trebali svakodnevno nadgledati i podsticati sprovodjenje okluzije.

Kako primjetiti da djete slabije vidi?

Ukoliko su vidne ostrine smanjenje na oba oka, djete jasno pokazuje znakove slabijeg vida, poput priblizavanja knjiga, gledanja televizora na kratkoj udaljenosti ili stiskanja I ucestalog zmirkanja kod pokusaja fiksiranja udaljenih predmeta. Ali, ukoliko je vid oslabljen samo na jednom oku, roditelji I okolina ne primjecuju problem, obzirom da se djete koristi boljim okom. Pri tome, mozak preuzima informacije koje dolaze iz boljeg oka, a informacije iz drugog se suprimiraju sto dovodi do razvoja slabovidosti.

Roditelji koji sami imaju problem sa vidom, refrakcijske greske, slabovidost u vlastitoj ili porodicnoj anamnezi, bi trebali sto ranije dovesti svoje djete na pregled sa sirenjem zenica kako bi se stekao uvid u stanje vida I pravovremeno postavila dijagnoza te zapocelo lijecenje.

Doc.dr.sc. Ivana Mravicic, spec. oftalmolog, subspecijalist djecje oftalmologije i strabizma

Nacelnik Odjeljenja za djecju oftalmologiju Klinike Svjetlost