Izbornik Zatvoriti

Znate li koji su rizici nošenja kontaktnih sočiva?

Nošenje kontaktnih sočiva donosi odredjenje rizike kojih bismo trebali biti svjesni. Edukacijom i odgovornim ponasanjem mozemo znacajno smanjiti rizike od infekcija I ostalih komplikacija.

Izum kontaktnih sociva oslobodio je osobe sa dioptrijom nosenja naocara, ali je uveo nove rizike za oci koji najcesce nastaju kao posljedica nepridrzavanja pravila o nosenju I odrzavanju sociva. U nastavku donosimo primjere koje bi svaki nosilac sociva trebao da uzme u obzir:

  1. Spavanje sa kontaktnim socivima

Nosioci kontaktnih sociva, bilo mekih ili polutvrdih, pod velikim su rizikom za nastanak infekcija te je odgovorno ponasanjekljuc za sprecavanje komplikacija. One su ipak nesto vece kod nosioca mekih kontaktnih sociva iako treba reci da se posljednih godina kvalitet mekih kontaktnih sociva izuzetno poboljsao (materijali sa visokom propustljivoscu kiseonika i sociva sa ucestalom zamjenom).

Iako nijedan oftalmolog nece savjetovati spavanje sa kontaktnim socivima, postoje meka kontaktna sociva koja propustaju izuzetno veliku kolicinu kiseonika, odobrena od strane americke Agencije za hranu i lijekove (FDA). U odredjenim slucajevima moguce je produzeno nosenje, ali iskljucivo tih sociva. Nasa roznjaca nema krvne zile vec kiseonik najvecim dijelom dobija iz vazduha I ukoliko je to poremeceno, roznjaca se zbog manjka kiseonika bori sa urastanjem krvnih zila u roznjacu. Kod osoba koje dugo nose kontaktna sociva (bilo meka ili polutvrda) radi mehanickog djelovanja sociva (pritiska na roznjacu, pogotovo ukoliko je oko suvo ili neadekvatnao socivo), roznjaca dobija nepravilan oblik I moze imati neke karakteristike keratokonusa, a osobe se zale i na slabljenje vida.

  • Nosioci kontaktnih sociva imaju 10 000puta veci rizik od ozbiljne infekcije oka

Svako socivo je strano tijelo u oku I moze izazvati vrlo ozbiljne komplikacije. Kontakt sa tekucom vodom I tusiranje sa socivima nose rizik od upale roznjace parazitom akantamebom. To je upala koje se svaki oftalmolog boji, buduci da je teska za lijecenje I za posljedicu moze imati I transpalataciju roznjace. Bolest je I oko 90% slucajeva vezana za nosenje kontaktnih sociva buduci da one uzrokuju mikrotraume roznjace pa ovaj parazit moze prodrijeti u oko. Zato je vazna edukacija nosioca kontaktnih sociva o nosenju I odrzavanju kontaktnih sociva. To uveliko smanjuje mogucnost od ove opasne bolesti.

  • Sindrom suvog oka cesci je kod nosioca kontaktnih sociva

Moderan nacin zivota koji ukljucije dugotrajan oporavak u zatvorenim i klimatizovanim prostorijama, dugotrajan rad na racunaru i gledanje u ekran pogoduje nastanku suvog oka. One se cesto javljaju i kod osoba koje ne nose kontaktna sociva, ali cesce su kod nosilaca. Simptomi koji nosioci kontaktnih sociva navode su nemogucnost nosenja kontaktnih sociva duze od nekoliko sati, suvoca oka, zuljanje, osjecaj stranog tijela ili pijeska ocima itd. U bilo kojem slucaju u kojem se osjete smetnje treba skinuti sociva I ukoliko smetnje ne prodju ubrzo, posjetiti oftalmologa, s obzirom da naizgled bezopasno suvo oko moze povecati rizik od ozbiljnih komplikacija, posebno infekcija roznjace.

  • Nosenje sociva nakon isteka roka trajanja (duze nego sto bismo smjeli)

Danasnji je trend u nosenju kontaktnih sociva svakako socivo sa visokom propustljivoscu kiseonika, socivo sa kratkom izmjenom (jednodnevne, petnaestodnevne, mjesecne). Svakako treba pripaziti na rok trajanja sociva buduci da ona nakon isteka pocinju mjenjati svoje karakteristike. Osim toga, sa duzinom nosenja na njima se nakupljaju razne naslage koje takodje mogu pospjesiti infekciju. Edukacijom i odgovornim ponasanjem nosioci kontaktnih sociva smanjuju rizike od infekcija i ostalih komplikacija.dr. Maša Mikuličić, spec. oftalmolog