Izbornik Zatvoriti

Kako se nositi s glaukomom?

Glaukom – podmukli kradljivac vida

Glaukom je bolest pri kojoj dolazi do postepenog oštećenja očnog živca i vidnog polja. Ako se na vrijeme ne ustanovi ili adekvatno ne liječi, može uzrokovati i potpuni gubitak vida. Nažalost, oštećenja očnog živca i vida koja nastaju usljed glaukoma su nepovratna.

Glaukom je danas prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije jedan od tri vodeća uzroka slijepila u svijetu; uz dijabetesno oštećenje mrežnjače i staračku degeneraciju makule.

Povišen očni pritisak

Glavni faktor rizika za nastajanje glaukoma je povišen očni pritisak. Naime, kod zdravog oka se neprestano stvara i otiče očna vodica. Kad je stvaranje vodice pojačano ili što je češće, oticanje  smanjeno, očna vodica se sakuplja u oku i dolazi do povišenog očnog pritiska. Normalne vrijednosti  kreću se od 10-21 mmHg, a vrijednosti preko ove gornje granice dovode do oštećenja vidnog živca.

Drugi faktori rizika su:

  • životna dob iznad 40 godina
  • glaukom kod bliskog srodnika
  • visoka dioptrija
  • šećerna bolest
  • povišen krvni pritisak

Međutim, samo povećanje očnog pritiska, bez promjena na vidnom živcu i vidnom polju, ne mora nužno značiti glaukom. Isto tako, glaukomske promjene na vidnom živcu i vidnom polju ponekad mogu nastati i kod osoba koje imaju očni pritisak u navedenim granicama. Samo kompletnim pregledom oka moguće je utvrditi postojanje ove bolesti.
 
Mjerenje očnog pritiska je obavezni dio oftalmološkog pregleda.
 

Simptomi i prevencija

Glaukom je najčešći u srednjoj i starijoj životnoj dobi. Obično se pojavljuje u oba oka istovremeno, no često je u jednom oku izraženiji nego u drugome.
 
Glavobolja, pritisak u oku, peckanje, suzenje, sve su to mogući simptomi glaukoma. Takođe, umor očiju i često mijenjanje dioptrije, znak su da treba konsultovati očnog ljekara. Na početku bolesti uglavnom nema specifičnih simptoma vezanih za vid, tako da se glaukom često otkrije tek kada već postoje oštećenja na oku. Zato ga nazivaju – podmukli “kradljivac” vida. Najprije dolazi do malih ispada u vidu rupa u vidnom polju, ali kako bolest napreduje, rupe se spajaju i dolazi do gubitka perifernog vida. U ovom stadijumu pacijent ima očuvan samo centralni vid, odnosno kao da gleda kroz cijev.  Ako očni živac potpuno odumre, nastaje slijepilo.
 
Bilo kakve promjene na očnom živcu i u vidnom polju i vidu kod glaukoma su nepovratne. Zato su redovni pregledi oka važni kao jedina mogućnost da se glaukom na vrijeme ustanovi i da se spriječe daljnja oštećenja vida. Pregledi se trebaju raditi svake dvije godine kod osoba dobi ispod 40, a svakih godinu dana kod osoba iznad 40 godina starosti, naročito ako imaju neki od faktora rizika kako bi se, u slučaju glaukoma, moglo reagovati na vrijeme i uz što manje oštećenje očnog živca.
 
Kod sumnje na glaukom, pored standardnog očnog pregleda, rade se i dodatne pretrage: pregled očnog ugla kroz koji inače otiče očna vodica, mjerenje debljine rožnjace, vidno polje i tomografija  vidnog živca (OCT).

Terapija glaukoma  počinje kapima koje smanjuju očni pritisak i tako sprečavaju oštećenje očnog nerva. Nekim pacijentima je potrebno uraditi i lasersku intervenciju ili čak operativnu intervenciju kako bi vodica mogla oticati iz oka. Često se ove metode liječenja nadopunjuju. Jednom uvedena terapija glaukoma je doživotna.
 
Rano otkrivanje glaukoma redovnim pregledima i redovno stavljanje kapi kad je glaukom jednom ustanovljen, jedina je preventiva gubitku vida.
Povodom obilježavanja Svjetske sedmice glaukoma Klinika Svjetlost vas savjetuje kako da se nosite sa ovom opakom očnom bolešću.

dr. Melisa Ahmedbegović Pjano