Izbornik Zatvoriti

Zenice ne reaguju samo na svjetlo nego razotkrivaju naše emocije (pupilometrija)

Svako zna da će zenica oka promijeniti svoju veličinu zavisno od količine svjetla kojoj je oko izloženo. Međutim, ako smo u strahu, zenice će se takođe proširiti uz širenje i kapaka. Od tuda i dolazi izreka da su “u strahu velike oči”. Šta nam širina zenica može reći o ljudima s kojima komuniciramo? Možemo li i kako prepoznati one koji su u strahu, pred koje stavljamo teške zadatke ili koji su zaljubljeni (u nas)?

Počnimo od svjetlosti…

S više svjetla, zenica se sužava i postaje manja. Kada smo u mraku, manja količina svjetla je stimulus za širenje zjenica, kako bi više svjetla dospjelo do stražnjeg dijela oka. Reakcija na svjetlo je nesvjesna i kontrolisana je autonomnim živčanim sistemom koji automatski prilagođava razmjer šarenice odgovarajućoj količini svjetla koja ulazi u oko kako bi slika koju vidimo bila što bolja – baš kao i otvor fotografskog aparata.

U šarenici se nalaze dva mišića:

  • Cirkularni mišić (sfinkter) ima raspoređena vlakna u obliku prstena koji suzava zenicu do veličine od 2 mm.
  • Radijalni mišić (dilatator) ima raspoređena vlakna poput brazdi na tocku i može proširiti zenicu do 8 mm.

Zenica otkriva i emocionalno stanje

Ali, autonomni živčani sistem ne kontrolise samo reakcije zenica na svjetlost, takođe nam otkriva emocionalne i mentalne odgovore. Kada smo u stresu, simpatički ogranci pokrenuti “borba ili bijeg” stimulusom dovode do širenja zenice. S druge strane parasimpatički ogranici pokrenuti “odmor i probava” stimulusom dovode do sužavanja zenica.  U svakom trenutku naše zenice balansiraju između svjetlosnih i emocionalnih reakcija.

Evo nekih primjera emocionalnih odgovora:

  • Zenica će se proširiti ako ispitanika izložimo teškim zadacima.

Psiholog Univerziteta u Princetonu Daniel Kahneman u svom istrazivanju navodi da će se ispitaniku zenice proširiti ako ga upitamo koliko je 8 x 21, ali da će postati još šire ako ga zamolimo da pomnoži brojeve 8 i 47. Koji god da je problem, zenice će ostati široke sve dok ne dođemo do rješenja ili dok ne odustanemo.

  •  Široka zenica može razotkriti želju ispitanika prije nego li je isti sam izrekne.

Wolfgang Einhauser-Treyer, neuropsihijatar na Philipps Univerzitetu Marburg zamolio je ljude da pritisnu taster u bilo kom trenutku u rasponu od 10 sekundi. Širenje zenica započinje oko 1 sekundu prije nego sto su pritisnuli taster, a nastavlja sa širenjem 1-2 sekunde nakon pritiska.
 

Što nam govori znanost o veličini zjenica

Znanost o veličini zjenica se naziva pupilometrijom i koristi se u istraživanju različitih psiholoških fenomena uključujući: pospanost, introverziju, sekusalno interesovanje, rasne preference, shizofreniju, moralne sudove, autizam i depresiju.

Široka zenica, uslovljena nagonima za produzenjem vrste, u životinja omogućuje mužjaku da kroz širi zjenični otvor može u vidnom polju ispred sebe primijetiti što više ženki. Ova reakcija se zadržala i kod ljudi: kada smo na romantičnoj večeri ili u blizini osobe koja nam se sviđa zenice se prošire. Široka zenica daje “zaljubljenim očima” poseban sjaj i tada oči zaista postaju ogledalo nečije duše i emocija.

Dakle, slijedeći put kada pogledate u nečije oči imajte na umu da možete vidjeti mnogo više od boje. Pogledom u zenice možemo nekada biti na tragu onoga što se događa u nečijoj glavi.

U svakom trenutku naše zenice balansiraju između svjetlosnih i emocionalnih reakcija. Nauka o veličini zenica se naziva pupilometrijom i koristi se u istraživanju različitih psiholoških fenomena.


dr. Mirko Ratković, spec. oftalmolog