Izbornik Zatvoriti

Kada doktor postane pacijent

Kako sam tri puta završio na operacionom stolu

Kao mnoge moje kolege oftalmolozi, lično izvodim operacije- uključujući LASIK i ugradnju intraokularnih sočiva – na mnogim poznatim osobama. Međutim, najveće zadovoljstvo za mene nisu medijski eksponirane osobe, to su moje kolege ljekari. Mogućnost dijeljenja nevjerovatnih, inovativnih  tehnologija sa “jednim od mojih”  sjajan je osjećaj.

Radio sam kao oftalmolog preko 35 godina i “bio sam pacijent” tri puta do sada. 

Prvi put kada sam imao 46 godina. Podvrgnuo sam se LASIKU zbog astigmatizma – bila je to jednostavna odluka koju sam donio par minuta nakon  što sam u Kölnu u Njemačkoj vidio novi uređaj WaveLight kojim je upravljao refraktivni hirurg Matthias Maus.

Druga operacija dogodila se oko Božića 2017. Imao sam 56 godina kada se – jer bolujem od dijabetesa – vid na desnom oku počeo pogoršavati uslijed rane katarakte. Budući da mi je vid bio tako loš (oko 20/100), moja druga odluka o operaciji bila je jednostavna kao i prva.

Razmotrio sam nekoliko različitih IOL-ovih proizvođača, a zbog operativnih uspjeha s TECNIS Symfony-om, odlučio sam se za njih. Napravili smo klasični post-LASIK proračun i prilagodili ga maloj postoperativnoj kratkovidosti kako bismo olakšali čitanje. Bio sam zadivljen rezultatima i vratio se na posao za manje od 24 sata kasnije. Lijevo oko mi je i dalje bilo u redu, s nekorigovanom oštrinom vida 20/25.

Kada razgovaram s pacijentima o operativnim intervencijama, koristim lični primjer kako bih prenio svoju vjeru u tehnologiju.

Po mom mišljenu većina oftalmologa u razgovoru s pacijentima objašnjava blještavilo i rasipanje svjetla koristeći naučni model, a ne lično iskustvo.

Mogu vam reći: disfotopski fenomeni nisu ni približno tako jaki kao što ih često prikazujemo u svojim prezentacijama. Na semaforu crveno svjetlo čini veće, blještave krugove; kod žutog svjetla su manje izraženi; kod zelenog svjetla skoro da i ne postoje.
Smatram da je moje lično podvrgavanje refraktivnom zahvatu vrhunski test povjerenja u tehnologiju koju koristim na svojim pacijentima.

Nakon druge operacije, vrijeme je prolazilo, a ja sam bio srećan pacijent. Tada, 2019. godine, prezentovana su nam nova intraokularna sočiva: TECNIS Synergy. U prvi mah sam bio skeptičan, a nakon ugradnje 50 intraokularnih Sinergy sočiva utvrdio sam veliku uspješnost na pacijentima bez dioptrije na daleko, sa dioptrijom na blizinu (plano-presbyopia) – grupom pacijenata koje smo ponekad izbjegavali jer su komplikacije poslije intervencija bile česte. Sad, nakon osam mjeseci ugradnje više od 900 Synergy IOL sočiva, 20% ih je uspješno ugrađeno pacijentima bez dioptrije na daleko, sa dioptrijom na blizinu (plano-presbyopia).

Na lijevom oku imao sam nekorigovani vid 20/30, a kratkovidnost je na drugom oku označavala je J1-2 mogućnost čitanja. Imao sam dobar vid, bez problema čitao i izvodio svakodnevne obaveze i aktivnosti. Bilo kako bilo, stalno me je pratila misao o operaciji. 
Potrajalo je šest mjeseci dok nisam našao vremena i na kraju dogodila se COVID-19 pandemija koja je ostavila prazninu u rasporedu i odlučeno je. Warren Hill je konsultovan kako bi bili sigurni da je sve u najboljem redu sa proračunima za treću operaciju. Srcem sam znao da donosim ispravnu odluku, uključivši više kolega u proračune pomoglo mi je da sam siguran da je odluka koju donosim racionalna. Uvijek sam vođen emocijama, brzo reagujem i sklon sam rizicima, ali ne želim da budem nesmotren sa vidom. Na kraju to je jedinstvena operacija. 

Imam pravilo da nikad ne nudim operacije i ne operišem pacijente ako istu intervenciju ne bih napravio članovima svoje porodice. Sad nakon što imam iskustvo LASIK i ugradnje intraokularnih sočiva, mogu nadopuniti svoj slogan u „Izvodim hirurške intervencije koje sam i sam imao”, Smatram, osjećam, da je to ultimativni dokaz vjere u tehnologiju koju nudim svojim pacijentima. Možete li i Vi reći da su usluge koje nudite upravo one na koje biste sami pristali? 

Originalni članak možete pročitati na:https://theophthalmologist.com/subspecialties/when-a-doctor-becomes-a-patient i posjeduje ga The Ophthalmologist.