Izbornik Zatvoriti

Kako izgleda oftalmološki pregled

Oftalmološki pregledi su potpuno bezbolni, najviše volimo reći da gledamo u svijetla, boje, slova i brojeve i to je to, pregled je već gotov.

Svaki pregled počinje upoznavanjem i razgovorom.

U međusobnoj komunikaciji saznajemo šta muči osobu koja dolazi, te detaljnijim pitanjima prepoznajemo kakav problem ima. Ljekar će Vas pitati i o Vašem generalnom zdravlju, uzimate li kakve lijekove, da li imate poznatih alergija te da li je bilo kakvih očnih bolesti u Vašoj porodici. Ukoliko nosite naočare ponesite ih na pregled, kao i ranije nalaze ukoliko ih imate.

Nakon razgovora i procjene šta se događa s pacijentom slijedi pregled koji obično započinje provjerom vida.

Pacijentu se stave probne naočare, te se provjerava vidna oštrina i određuje se dioptrija, prvo na jedno oko, zatim na drugo, na daljinu i na blizinu. Do tačne dioptrije se dolazi, stoga Vas ne treba zbuniti ako na početku testiranja vida nije odmah jasna slika. Kada Vam ljekar mijenja stakla pokušajte prepoznati s kojim od njih su slova jasnija, imaju oštrije rubove kako bi Vam pomogli da dođete do tačne dioptrije. Nakon toga se provjerava očni pritisak, najčešće malim uređajem koji ga u djeliću sekunde izmjeri bezbolno i bez nelagode za pacijenta. Pregled na biomikroskopu je jednostavan, pacijent stavi bradu u zdjelicu, a čelo prisloni na za to namijenjenu traku. Oko se gleda pod različitim svijetlom i različitim povećanjima kako bi se vidjeli svi detalji, a pacijent za to vrijeme vidi svijetlo koje ga obasjava pod različitim uglovima.

Nakon toga slijedi širenje zjenica. Bez brige, ne posjedujemo strašne uređaje kojima se to radi, već se vrlo elegantno zjenice šire kapanjem kapi, a to ništa ne boli. Širenje zjenice traje individualno zavisno od toga da li se radi o djetetu ili odraslom čovjeku, te da li širenje zjenica za cilj ima potpuno opustiti mišić s kojim možemo sakrivati našu dioptriju ili nam samo treba šire polje gledanja unutar oka za procjenu stanja sočiva, te zadnjeg segmenta oka. Pacijent se potom smjesti u čekaonicu dok se zjenice prošire, što u prosjeku traje oko 30 minuta. Zbog širenja zjenica pacijentu će biti mutniji vid, posebno na blizinu, u trajanju 2-3h nakon pregleda.

Kada se zjenice prošire, pacijent se pozove ponovo u ambulantu, gdje nastavljamo sa drugim dijelom pregleda. On se sastoji od pregleda zadnjeg segmenta oka, te eventualno ponovnog mjerenja dioptrije ukoliko ljekar smatra potrebnim. Prilikom pregleda zadnjeg segmenta oka pacijent se ponovo smjesti na biomikroskop, te se zamoli da gleda pravo ispred sebe. Ispred njegovog oka se drži mala lupa koja ne dotiče oko, što ljekaru daje dovoljno uvećanje da može vidjeti unutar oka, očni živac, žutu mrlju, krvne žile i retinu, pa ga ljekar tokom pregleda navodi u kojem smjeru da gleda kako bi pregledao cijelu unutrašnjost oka.

Uvidom u zadnji segment oka možemo procijeniti i stanje krvnih žila koje su ogledalo žila u našem cijelom organizmu, što je posebno važno kod bolesti kao što su dijabetes i krvni pritisak. Važno je da pacijent ne zatvara drugo oko, već da i sa njim aktivno gleda i koncentriše se na njega, kako bi se što više smanjilo bliještanje svijetla na oku koje se pregleda.

Nakon toga je pregled završen, ljekar pacijentu objasni što je sve ustanovio tokom pregleda, pa se zajedno dogovaraju za dalje korake u liječenju ukoliko je potrebno, kao i kontrolnim pregledima.