Izbornik Zatvoriti

Oči i krvni pritisak

Svake godine 17. maja obilježava se svjetski dan hipertenzije (povećan krvni pritisak)  u svrhu prevencije, otkrivanja i liječenja povišenog krvnog pritiska, a time posljedično prevenciji bolesti i stanja kojima je on uzrok.
 

Smatra se da je povišen krvni pritisak u oko 20% slučajeva uzročnik smrti na svijetu. On uzrokuje bolesti srca i krvnih žila, srčani i moždani udar, otkazivanje bubrega i slabiji rad svih organa. Često se i naziva tihi ubojica i postupno napreduje oštećujući sve organe, a nerijetko se otkrije slučajno kada se doživi srčani ili moždani udar.
 
Radi važnosti i učestalosti hipertenzije mjesec maj se proglašava i  ”mjesecom mjerenja krvnog pritiska”.
 
Kakva je povezanost očiju i povišenog krvnog pritiska i kako on negativno utiče na oči?
 
Najčešće pitanje koje se postavlja je o povezanosti povišenog krvnog i očnog pritiska. To je razumljivo jer danas postoji svijest o velikoj štetnosti povišenog očnog pritiska (glaukomska bolest) po vid. Ne postoji direktna povezanost povišenog krvnog i očnog pritiska. To su dvije potpuno “odvojene” bolesti. Međutim kako na dužu stazu povišen krvni pritisak oštećuje krvotok (cirkulaciju), tako s vremenom slabi ishrana vidnog živca  i time on doprinosi oštećenju oka.

Slaba cirkulacija u mrežnici doprinosi i progresiji degenerativnih procesa u oku, a slabiji rad srca kao posljedica hipertenzije dodatan je negativni uzročnik slabljenja cirkulacije u očima. Nerijetka je i pojava infarkta i tromboza u oku s posljedicom teškog oštećenja vida.
 
Zašto je važan pregled očiju kod osoba s povišenim krvnim pritiskom (hipertoničara)?
 
Kod svake obrade hipertoničara je potreban oftalmološki pregled i tada se pri pregledu očne pozadine (tzv. fundusa) promatraju krvne žile u oku. To je jedini način da se kod nekoga direktno “uživo” vide krvne žile (arterije i vene).  Prema njihovom izgledu i promjena na njima određuje se ozbiljnost i napredovanje hipertenzije.

Vrlo često se pri oftalmološkom pregledu postavi sumnja da pacijent ima hipertenziju i pošalje ga se internisti na obradu.
 
Važnost slogana “Saznajte koliki je vaš krvni pritisak”
 
Podizanje svijesti o važnosti mjerenja i kontrole krvnog pritiska. Treba vršiti mjerenje barem jednom godišnje i posticati na češću kontrolu oboljelih. Na taj način doprinosimo poboljšanju zdravlja populacije i kvaliteta života smanjivanjem opasnosti od srčanog i moždanog udara kao i drugih komplikacija hipertenzije.
 
Pritisak treba snižavati ispod 140/90 mm Hg!
 

Posjeta oftalmologu jednom godišnje doprinosi prevenciji hipertenzije!
 
Da bi se dobro regulisao krvni pritisak treba mijenjati loše životne navike: prestati pušiti, smanjiti unos alkohola i nezdrave hrane, smanjiti unos soli, regulisati tjelesnu težinu, povećati fizičku aktivnost, te smanjiti stres kroz bolje planiranje i odbacivanje nepotrebnog što nas opterećuje.