Izbornik Zatvoriti

Četvrt vijeka

​Vođen vizijom najbolje oftalmologije u kojoj je pacijent razlog postojanja, profesor Nikica Gabrić ispisuje povijest Svjetlosti od 1998. godine.
U Specijalnoj bolnici za oftalmologiju živi se za pacijente. Znanjem, tehnologijom i vještinama životi se mijenjaju na bolje.
Svjetlost funkcionira kao košnica. A košnica je najsavršenija organizacija u prirodi. I tome svjedoči 800.000 pacijenata koji su postali članovi obitelji. 

Uspomene na dva nezaboravna dana zaživjele su u fotoalbumu koji prenosi jednu spontanu i pozitivnu energiju nastalu sinergijom postignuća kroz četvrt stoljeća rada. 

Glamurozna proslava 25. godina rada održana je 21. 09. 2023. godine. 

Link na fotogaleriju: https://klinikasvjetlost.pixieset.com

Po atmosferi i nazočnosti brojnih uglednih gostiju iz političkog, vjerskog, gospodarskog, zdravstvenog kulturnog miljea Hrvatske i inozemstva pomalo je nalikovala na košnicu.
Šesto uzvanika, prijatelja iz 14 zemalja, došli su proslaviti uspjehe s prof. dr. sc. Gabrićem i njegovim nasljednicima, sinovima dr. Ivanom i dr. Krešimirom Gabrićem.
Večer je započela spektakularnom „Igrom Svjetla“. Bila je to igra emocija. U službenom dijelu programa prikazan je dokumentarac “LEGACY”, knjiga “Stvaranje Svjetlosti”, dok su predstavnici globalnih tvrtki Schwind Eye-tech-solutions i Johnson&Johnson predali nagrade za izvrsnosti na globalnoj razini.
Skulptura rađena od kamena obiteljske kuće iz Metkovića, iznenađenje večeri, izmamilo je suzu radosnicu i pljesak cijele dvorane.
Glazbeni program otvorila je operna diva Marija Vidović, legendarna Tereza Kesovija, veličanstvena Doris Dragović, a ikone hrvatske glazbene scene Gibonni, Grašo i Jole pobrinuli su se za red pjesme, plesa i osmijeha te da se slavlje četvrt stoljeća pamti. 

Svu raskoš znanja CSCRS i tim Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost podijelio je s preko 450 kolega 29. rujna 2023. godine. Dijeljenjem se znanje množi.
Na 14. kongresu pod nazivom „Novi trendovi u oftalmologiji“ okupilo se 40 vodećih predavača s tri kontinenta koji su predstavili najnovija dostignuća i saznanja iz oftalmologije s posebnim naglaskom na kirurgiju katarakte, refraktivnu kirurgiju i liječenje retinoloških bolesti.

Link na fotogaleriju: https://klinikasvjetlost.pixieset.com/

Ključni govor održao je prof. dr. sc. Lucio Buratto, pionir refraktivne kirurgije. Povodom njegovog nemjerljivog doprinosa razvoju ove cijenjene struke dodijeljena mu je nagradu za životno djelo Lifetime Achievement Award za poseban doprinos oftalmologiji. „Htio sam vidjeti Gabrićevu kliniku jer je vodeći kirurg u Europi. Snažno vjerujem da vrijeme za učenje nikada ne prestaje, a ovdje vidim budućnost.” izjavio je profesor Buratto. Posebnost ovog kongresa je ‘kirurgija uživo’ gdje su liječnici Klinike Svjetlosti kolegama oftalmolozima prezentirali 11 zahtjevnih operacija prikazavši tajne zanata, napredne kirurške vještine i najmoderniju tehnologiju. Osim predavanja i kirurgije uživo tijekom kongresa bile su organizirane praktične edukacije (Wet Lab) po prvi puta u regiji lentikularna laserska kirurgija – treća generacija laserskog skidanja dioptrije, PHACO Wet Lab i LipiFlow.
A da je Svjetlost klinika koja stvara budućnost oftalmologije potvrdio je i Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je primio organizatore 14. kongresa Hrvatskog društva za kataraktu i refraktivnu kirurgiju.

Fotoalbum 25 godina Klinike Svjetlost