Izbornik Zatvoriti

Liječenje i prevencija glaukoma

Kako se liječi glaukom?

Oštećenja koja je glaukom napravio na očnom živcu do početka liječenja nije moguće popraviti, ali je moguće zadržati postojeće stanje i znatno usporiti napredovanje bolesti. Zavisno od situacije glaukom se može liječiti antiglaukomskim kapljima, laserom ili hirurškim putem. Moguće je i kombinovanje navedenih metoda.

Liječenje glaukoma najčešće započinje antiglaukomskim kapljima koje svojim djelovanjem omogućavaju snižavanje očnog pritiska.

Koje su laserske metode liječenja glaukoma?

Metode laserskog liječenja glaukoma su:

YAG laser iridotomija – primjenjuje se u slučaju akutnog glaukoma zatvorenog ugla

Selektivna laserska trabekuloplastika (Ellex) – primjenjuje se u liječenju glaukoma otvorenog ugla i ima za cilj da poboljša odvođenje očne vodice kroz očni ugao. Izvodi se u lijekarskoj ordinaciji, traje kratko i sasvim je neškodljiva za pacijenta. Nije bolna, izvodi se uz djelovanje kapljične lokalne anestezije. Pacijent odmah nakon zahvata može ići kući.

PLT Pattern laserska trabekuloplastika (Pascal) – slična SLT-u, ali najnovija još ugodnija i djelotvornija procedura s trenutno najmodernijim Pascal laserom.

Kako se izvodi lasersko liječenje glaukoma?

Lasersko liječenje glaukoma izvodi se u lokalnoj anesteziji, ambulantno. Sam postupak je bezbolan, traje nekoliko minuta i pacijent odmah ide kući.

Povišeni očni pritisak glavni faktor rizika za razvoj glaukoma

Kako se ponašati nakon laserskog postupka?

Nakon laserskog postupka, pacijent se odmah može vratiti svojim redovnim aktivnostima te je potrebno provoditi terapiju kapima po preporuci lijekara.

Koje su metode operativnog liječenja glaukoma?

Operativno liječenje glaukoma sprovodi se trabekulektomijom (konvencionalna filtracijska kirurgija) i ugradnjom Express-mini glaucoma shunt-a (implantati za drenažu). Kod prve metode formira se novi kanal za isticanje očne vodice, a kod druge metode ugrađuje se specijalna cjevčica (implantat za drenažu).

Kako se operiše glaukom?

Operacija glaukoma izvodi se u lokalnoj anesteziji. Sam zahvat traje dvadeset do trideset minuta i bezbolan je. Nakon zahvata pacijent može isti dan ići kući.