Izbornik Zatvoriti

Očni pritisak i prevencija glaukoma

Koliko ste puta čuli riječ glaukom ili povišen očni pritisak?

Vjerovatno često kao i povišen krvni pritisak ili povišen šećer. Kada malo bolje razmislite, riječ glaukom ipak vas nije dojmila da odete na oftalmološki pregled. Jer od te bolesti se ne umire. Međutim, život u tami za mnoge znači kraj aktivnog i kvalitetnog razdoblja ili oni barem tako misle.

Glaukom je bolest vidnog živca koja može dovesti do trajnog gubitka vida. Svake godine u svijetu se zabilježi 5,5 miliona novih slučajeva oboljenja. Glaukom se smatra prvim uzrokom sljepoće kada se radi o bolestima vidnog živca.

A potrebno je tek nekoliko koraka, ma koračića, da Vas riječ glaukom ne uplaši toliko.

Što učiniti?

Prije svega pokušati saznati je li se neko u vašoj porodici liječio ili se liječi od navedene bolesti (majka, otac, brat ili možda sestra). Jer se i problemi s očnim pritiskom mogu naslijediti kao i bilo koja druga bolest. Ukoliko ste dobili potvrdnu informaciju svakako napravite obradu u kabinetu za otkrivanje i liječenje glaukoma. Bezbolno je, a može puno pomoći.

Redovne kontrole učiniće da nestane vaš strah od eventualno trajnog gubitka vida:

  • Ukoliko imate više od 40 godina pođite na opšti oftalmološki pregled jer ta dob sa sobom nosi sobom povećan rizik u pojavljivanju problema sa očnim pritiskom. 
  • Ukoliko ste dijabetičar, takođe oprez. Navedena osnovna bolest može biti praćena glaukomom. Stoga slušajte svog dijabetologa i slijedite njegova uputstva. 
  • Ako štitna žlijezda slabije radi, tj. ako imate hipotireozu, povremeno posjetite oftalmologa jer to stanje može dovesti do glaukoma. 
  • Uzimate li iz nekog razloga visoke doze kortikosteroida i to kroz duži period, kontrola očnog pritiska je neophodna. Navedeni lijekovi mogu povisiti očni pritisak. 

Ovo su neke od situacija gdje valja biti oprezan. Za glaukom se kaže da je tihi kradljivac vida. A Vi, dragi čitatelji, budite dobri policajci. Preduhitrite ga, zatvorite ga i osudite na doživotnu kaznu. Kako ćete to postići? Odgovor je jednostavan i lak: redovnim kontrolama kod oftalmologa.

Koje su metode i kako se liječi glaukom pročitajte ovdje

Ukoliko ste u rizičnoj grupi, preporučujemo jednom godišnje, a ostalima poslije 40. godine života svake dvije do četiri godine. I ne zaboravite. Samo mjerenje očnog pritiska nije dovoljno. Iako se povišeni očni pritisak smatra glavnim faktorom rizika za razvoj glaukoma, i kod normalnih vrijednosti očnog pritiska mogu postojati vidljiva oštećenja vidnog živca i prateći ispadi u vidnom polju. Kao i što svako povišenje očnog pritiska ne mora značiti da osoba ima glaukom.

Dijagnostika glaukoma uz nezaobilazno mjerenje očnog pritiska podrazumijeva detaljan oftalmološki pregled s provjerom vidne oštrine, pregled očnog ugla, mjerenje debljine rožnjače, pregled očne pozadine (uključujući pregled vidnog živca i žute pjege), snimanje vidnog živca optičkom koherentnom tomografijom i kompjutersko ispitivanje vidnog polja.